P/S-forholdet

P/S-forholdet viser hva en aksje koster i forhold til selskapets omsetning per aksje. Det er en måte å verdsette selskapets omsetning på.

P/S-forholdet i detalj

P/S står for Price/Sales. Prisen i forhold til omsetningen. Dette forholdstallet brukes til verdsettelse av børsnoterte aksjer, og det refererer til per aksje.

Hvis aksjen for eksempel har en P/S på 1,5, betyr det at prisen du kan betale for aksjen på børsen, er 1,5 ganger selskapets omsetning per aksje. Omsetning er summen av solgte varer og/eller tjenester i løpet av en periode.

Hvordan bruker man P/S-forholdstall?

P/S-forholdstall brukes ofte til å analysere børsnoterte aksjer. Det er en måte å vurdere om en aksje er verdt å kjøpe basert på hvordan den verdsettes av markedet.

Det er mulig å sammenligne hvordan P/S-forholdet har endret seg over tid i et selskap. Hvis det for eksempel har ligget på 1,5 i lang tid, men nå er nede på 1,2, kan man spørre seg hvorfor? Hvis det ikke ser ut til å ha skjedd noen vesentlige endringer i selskapet til det verre, kan det være at markedet har overreagert, noe som kan være et tegn på en kjøpsmulighet.

En annen måte er å se på hva P/S-forholdet er for ulike aksjer i samme bransje. Er det et selskap som skiller seg ut? Da kan det være interessant å analysere videre.

Men pass på – et lavt P/S-forhold er ikke alltid en kjøpsmulighet. Det kan være problemer i selskapet som gjør at det ”fortjener” en lav verdsettelse.

I motsetning til P/E-forholdet, som er et mål på lønnsomhet, kan P/S-forholdet også brukes på aksjer som ikke er lønnsomme.

P/S-forholdstall i unoterte aksjer?

Det er mulig å bruke P/S-forholdstall også når man analyserer unoterte aksjer, men det er ikke veldig vanlig. Siden det ikke finnes noen gitt aksjekurs i markedet, vet vi vanligvis ikke hva ”P” er i forholdstallet. Noen ganger blir det imidlertid kjent, for eksempel ved et salg, en ny emisjon eller hvis det bestilles en verdivurdering av selskapet.Ved selve verdsettelsen av unoterte aksjer er det heller ikke så vanlig å ta utgangspunkt i omsetningen. Det er mer vanlig å se på historisk inntjening gjennom en inntjeningsbasert verdivurdering eller eiendeler gjennom substansmetoden. Alternativt kontantstrømmen i en kontantstrømsverdsettelse.