Har du et aksjeselskap og vurderer å ta inn nye partnere? I denne artikkelen ser vi på fordeler og risiko, hvordan du går frem og hvordan du fastsetter en passende pris for aksjene.
Vi ser også på andre ting du bør være oppmerksom på når du skal utstede nye aksjer eller få inn en ny aksjonær gjennom salg av aksjer fra eksisterende eiere. Ønsker du å bli aksjonær? Da kan du i stedet lese vår artikkel om å kjøpe seg inn i et firma.
Hva er en rimelig pris per aksje ved salg eller utstedelse av nye aksjer? Engasjer Oak Företagsvärdering AB for en uavhengig og nøyaktig vurdering av verdien.

Hvorfor ta inn nye partnere?
Det kan være flere gode grunner til å ta inn nye partnere i et aksjeselskap:
- For å finansiere aktivitetene dine
- Når du ønsker å tiltrekke deg talentfulle mennesker
- For å motivere dine ansatte
- Få tilgang til ekspertise og kontakter
- Øke troverdigheten
- Skap exit-muligheter
La oss ta en nærmere titt på disse:
1. for å finansiere virksomheten
Først og fremst er det vanlig å få inn nye aksjonærer ved å utstede nye aksjer for å skaffe ny kapital til aksjeselskapet. Ved å utstede nye aksjer får bedriften penger som kan brukes til for eksempel investeringer, ansettelse av nye medarbeidere eller kjøp av andre selskaper, kanskje en konkurrent.
2. Når du ønsker å tiltrekke deg talentfulle medarbeidere
Ved å tilby medarbeiderne et engasjement, øker du sannsynligheten for at de blir værende i bedriften i stedet for å fortsette karrieren andre steder.
3. For å motivere de ansatte
Når de ansatte blir aksjonærer, kan det også virke motiverende for dem. Hvis de ansatte har investert i selskapet eller kan ta del i dets suksess gjennom et aksjeopsjonsprogram, vil dette øke motivasjonen.
4. Nye partnere for å få tilgang til kompetanse og kontakter
Å ta inn partnere i et aksjeselskap er en måte å tilføre ny kompetanse til selskapet på. Mange investorer har erfaring fra andre bedrifter, og har noen ganger vært med hele veien fra oppstart til exit.
Nye partnere kan også ha et godt kontaktnettverk, noe som kan være fordelaktig for eksempel i forkant av en børsnotering eller ved behov for større kapitalinnhentinger i fremtiden.
5. Øke troverdigheten
Nye partnere kan være et naturlig steg fra å være en liten enmannsbedrift til å bli en betydelig aktør i markedet. Det er bra for fremtidige investorer, men også for enkelte partnere, hvis det er en sterk, men diversifisert eierstruktur i selskapet.
6. Skap exit-muligheter
Når nye aksjonærer ønsker å bli med, kan det skapes muligheter for eksisterende aksjonærer til å selge hele eller deler av sin eierandel. Jo flere aksjonærer det er i et selskap, desto mer sannsynlig er det at noen vil ønske å kjøpe aksjene dine. Med andre ord: Jo flere aksjonærer det er, desto større er likviditeten i aksjene.

Ulemper ved å ta inn nye partnere i aksjeselskapet
Det er selvfølgelig også risiko forbundet med å ta inn nye aksjonærer. Her er noen ting du bør tenke på før du tar beslutningen om å åpne dørene for nye aksjonærer:
- Utvanning
- Feil profil på partnerne du tar inn
- Potensielle konflikter og ulike syn på hva selskapet bør gjøre
- Mindre kontroll
- Ikke like frie tøyler
- Risiko for at konkurrenter får informasjon
- Vanskeligere å selge hvis det er mange medeiere
La oss se nærmere på disse aspektene også:
1. Utvanning
Hvis du utsteder nye aksjer, betyr det at eksisterende aksjonærer vil bli utvannet. Hvis en aksjonær for eksempel eier 40 prosent av aksjene i dag, kan han eller hun komme til å eie 35 prosent eller 30 prosent etter emisjonen, avhengig av hvor mange nye aksjer som utstedes.
2. Feil profil på aksjonærene du får inn
Å få inn nye eiere kan være en mulighet til å bringe inn kompetanse og nettverk. Tilfører de nye partnerne virkelig dette, eller tar du dem bare inn for å få mer kapital inn i virksomheten?
3. Potensielle konflikter og ulike syn på hva selskapet bør gjøre
Med nye aksjonærer kan det også komme nye interesser inn i selskapet. Har aksjonærene som kjøper seg inn i firmaet, en lignende visjon, strategi og ambisjon som de nåværende eierne? Ideelt sett bør du forankre bedriftens ideer hos de nye aksjonærene på forhånd og skrive et eierdirektiv som kan danne grunnlaget for selskapets retning.
4. Redusert kontroll
Det er klart at nåværende eiere vil få en redusert eierandel i selskapet hvis det utstedes nye aksjer, eller hvis du får inn nye aksjonærer ved å selge eksisterende aksjer. Tenk over hvor stor denne reduserte innflytelsen blir. Er det snakk om noen få prosent, eller kan endringen i eierstrukturen bety at de nye eierne kan få en avgjørende rolle i stemmegivningen på generalforsamlingen?
5. Krav om bedre kommunikasjon med aksjonærene
Hvis dere har vært et par eller noen få partnere som har drevet et aksjeselskap sammen, har dere kanskje hatt et ganske avslappet forhold til bedriften. Hvis du jobber i selskapet, er du alltid klar over hva som skjer.
Hvis du tar inn nye partnere, må du kanskje tenke på hvordan du skal kommunisere med eierne. De ønsker selvsagt å vite hvordan det går med virksomheten, muligheter og risiko, fremgang og problemer. Bør du informere dem gjennom kvartalsrapporten eller oftere enn det?
6. Risiko for at konkurrenter får informasjon
Aksjonærer får ofte informasjon som offentligheten – og konkurrentene – ikke kjenner til. Derfor er det viktig å vurdere om alle nye aksjonærer virkelig hører hjemme i selskapet. Det er selvfølgelig en risiko for at en av dem har forbindelser til en konkurrent og kan lekke viktig informasjon.
7. Vanskeligere å selge hvis det er mange aksjonærer
Som nevnt ovenfor kan det være en fordel å ha mer enn én eller noen få eiere, fordi en balansert eierprofil kan gjøre et seriøst inntrykk på en fremtidig investor.
Samtidig kan det ha motsatt effekt hvis selskapet har svært mange aksjonærer. Det kan være relativt enkelt å få samtykke fra 10 eller 15 aksjonærer til å selge aksjene sine, men det er ikke like enkelt å overbevise 150 aksjonærer. Dette problemet kan man omgå med en aksjonæravtale som regulerer salget av aksjer.

Hvordan får du inn nye aksjonærer?
Først og fremst må du bestemme deg for om du vil ta inn nye aksjonærer i aksjeselskapet ditt ved å selge eksisterende aksjer eller ved å utstede nye aksjer. Eller kanskje en kombinasjon.
La oss se på begge alternativene:
Nye aksjonærer ved å selge aksjer
Hvis du ønsker å selge aksjer, må du først sørge for at aksjeeierboken er i orden. Sjekk om det finnes noen begrensninger i vedtektene eller i en eventuell aksjonæravtale.
Når du har kommet til enighet med dem som skal kjøpe aksjene, utarbeider du en kjøpsavtale som spesifiserer dato for tilgang, pris og om det er noen spesielle rettigheter eller forpliktelser.
De nye aksjonærene betaler og mottar en sluttseddel fra deg som selger aksjene. Deretter fører du de nye aksjonærene inn i aksjeeierboken.
Nye aksjonærer gjennom en ny aksjeemisjon
I en fortrinnsrettsemisjon utsteder du nye aksjer for å skaffe kapital til selskapet. Det hele starter med at styret skriver et forslag om hvor mange aksjer som skal utstedes, hvor mye de skal koste, og hvorfor firmaet skal utstede nye aksjer.
Generalforsamlingen bekrefter styrets forslag. Alternativt kan dere ha avtalt at styret får fullmakt eller at generalforsamlingen kan godkjenne beslutningen i ettertid.
Deretter sender du ut tilbudet til de potensielle nye aksjonærene, som får mulighet til å melde sin interesse for å tegne aksjer. Betaling skjer, og når alle innbetalinger er mottatt på selskapets konto, melder du nyemisjonen til Bolagsverket og oppdaterer aksjeeierregisteret.

Ta inn partnere via et holdingselskap?
Det er også mulig å ta inn nye partnere ved å opprette et eget holdingselskap. I dette tilfellet er holdingselskapet eier av firmaet, og de nye partnerne kjøper aksjer i holdingselskapet.
Når er det hensiktsmessig å ta inn partnere i et aksjeselskap via et holdingselskap?
Dette kan være en fordel hvis det er mange nye aksjonærer. På denne måten kan eierstrukturen i selskapet holdes ”ren” med et begrenset antall eiere, noe som kan gjøre det lettere å selge bedriften i fremtiden.
En annen fordel er at det kan være enklere å drive bedriften. Hvis du for eksempel tar inn 50 nye aksjonærer via et holdingselskap og du i dag har fire aksjonærer, blir det totalt fem aksjonærer som skal delta på generalforsamlingen.
En annen fordel er at aksjonæravtalen ikke trenger å være signert av alle partnerne hvis du har en. Det er tilstrekkelig med en signatur fra holdingselskapet.
Kort sagt – du henter inn den samme kapitalen gjennom en ny emisjon, men med visse fordeler.
Holdingselskaper er ikke alltid egnet for nye investorer
Et holdingselskap er imidlertid ikke alltid egnet. Hvis du tar inn et begrenset antall nye partnere, er det sannsynligvis ikke et alternativ. Det koster også penger og krever administrasjon å drive et eget selskap.
En annen ulempe ved å ta inn partnere gjennom holdingselskaper er at privatpersoner ikke vil kunne benytte seg av investorfradraget. Det gjelder nemlig bare for investeringer direkte i firmaet som driver virksomheten.
Sist, men ikke minst, kan det også være at investorer ikke ønsker å kjøpe aksjer i et holdingselskap, men kun ønsker å investere direkte i det ”virkelige” selskapet.
Hvor mye skal hver aksje koste?
Hva er riktig pris for aksjene som de nye aksjonærene skal kjøpe? Dette spørsmålet er relevant enten du selger eksisterende aksjer eller gjennomfører en ny emisjon.
Svaret er ofte: markedspris.
Problemet er at vi sjelden vet hva markedsprisen er for unoterte, private bedrifter.
For å unngå å gjette, kan det være lurt å foreta en verdivurdering av selskapet. På den måten vet du at du ikke selger aksjene for billig. Eller motsatt, hvis du setter prisen for høyt, risikerer du å miste potensielle aksjonærer.
Les mer om verdivurdering av selskap og bestill en uavhengig analyse her

Tips – Skriv en aksjonæravtale
For å minimere risikoen for misforståelser mellom aksjonærene kan det være lurt å utarbeide en aksjonæravtale, også kjent som en partneravtale. Hvis du ikke allerede har en slik avtale, er det et godt tidspunkt å gjøre det når du tar inn nye partnere.
Hva er en aksjonæravtale? En aksjonæravtale er en juridisk bindende skriftlig avtale mellom selskapets aksjonærer som definerer plikter, rettigheter og hva som gjelder i ulike situasjoner som kan oppstå.
En aksjonæravtale kan for eksempel inneholde følgende
- Hva skjer hvis en aksjonær mottar et tilbud om å selge aksjene sine?
- Når kan en tvangsinnløsning av aksjer finne sted?
- Er det noen spesielle krav til nøkkelpersoner i bedriften?
- Kan aksjonærer være aktive i konkurrerende selskaper?
- Må aksjene være privat eiendom?
- Hvordan utnevner man styret?
- Hva skjer med aksjene til en avdød aksjonær?
I prinsippet kan alt som er viktig for aksjonærene, tas inn i aksjonæravtalen.

Skriv også et tydelig eierdirektiv
I tillegg til en aksjonæravtale kan det være lurt å skrive et aksjonærdirektiv for å skissere felles mål og visjoner for selskapet. Et slikt dokument er ikke juridisk bindende, men kan bidra til konsensus mellom eierne og klarhet for styret.
Et eierdirektiv kan for eksempel definere retningen for virksomheten, økonomiske mål, forventninger til eierne og bedriftens verdier.
Med et eierdirektiv kan dere som partnere tegne et felles målbilde som kan danne grunnlaget for styrets og ledelsens arbeid. Dermed kan de fokusere på å nå målene i stedet for å formulere dem.
Verdsettelse av selskapet før du tar inn nye aksjonærer
Vårt råd er å søke hjelp fra en uavhengig verdivurderer for å fastsette en passende pris for aksjene før du tar inn nye aksjonærer.