Å kjøpe seg inn i et firma kan være en svært god investering under de rette forutsetningene. Vi oppsummerer det du trenger å vite hvis du enten har fått tilbud om å bli aksjonær i et aksjeselskap eller vurderer å bli investor. Både fordeler og risiko.
Tips – Bestill en uavhengig verdivurdering av selskapet for å finne ut om prisen per aksje er rimelig før du investerer.

Hvorfor kjøpe seg inn i et firma?
Alle aksjonærer i et aksjeselskap har de samme rettighetene. Hvis du kjøper deg inn i et selskap, eier du en del av bedriften og har rett til å ta del i firmaets beslutninger, overskudd og fremgang.
La oss oppsummere hva dette betyr:
1. Du kan ta del i overskudd og utbytte
Et aksjeselskap som går med overskudd, kan enten reinvestere det i virksomheten og investere i videre ekspansjon eller dele det ut til aksjonærene. Som aksjonær i en bedrift har du samme rett som andre aksjonærer til å ta del i selskapets overskudd.
I begynnelsen er det kanskje ikke så mye penger, men hvis selskapet vokser og er lønnsomt, kan det bli ganske store beløp i form av utbytte i fremtiden.
I noen virkelig vellykkede bedrift er det ikke umulig at utbyttet over tid til og med blir større enn lønnen.
2. Du har noe å si i selskapet
Som aksjonær kan du delta på selskapets generalforsamling og stemme over ulike beslutninger.
Blant annet fastsettes resultatregnskap og balanse, og du stemmer over om daglig leder og styret skal få ansvarsfrihet.
Det tas også stilling til hvordan overskudd og eventuelt underskudd skal disponeres. Hvis styret for eksempel har foreslått et utbytte, er det på generalforsamlingen du som aksjonær stemmer over dette forslaget.
Andre beslutninger som kan tas, er for eksempel om det skal utnevnes en ny revisor eller om selskapet skal hente inn mer penger (utstede aksjer) gjennom en ny emisjon.
3. Du kan tjene penger hvis du selger aksjene dine
Hvis det er et godt selskap du vurderer å kjøpe deg inn i, er det sannsynlig at det har utsikter til å vokse og ta markedsandeler.
Med andre ord vil verdien av firmaet øke over tid hvis det ekspanderer og går med overskudd.
Som aksjonær kan du kanskje selge aksjene dine en gang i fremtiden og tjene penger på forskjellen mellom det aksjene er verdt da og det du betalte da du kjøpte deg inn.

Hvordan blir du aksjonær i et selskap?
Det finnes tre ulike måter du kan bli aksjonær i et aksjeselskap på:
1. Kjøpe aksjer fra en annen aksjonær
Hvis en eksisterende partner i selskapet ditt ønsker å selge aksjene sine, kan du kjøpe dem av vedkommende. Dere blir enige om prisen du skal betale per aksje. Deretter signerer du en kjøpsavtale, betaler og mottar en sluttseddel. Du blir da innført som ny aksjonær i aksjeeierboken.
2. Kjøpe aksjer i en nyemisjon
Noen ganger utsteder selskaper nye aksjer for å få inn nye aksjonærer. Du kan da delta i emisjonen og kjøpe aksjer. Vanligvis foreslår styret prisen per aksje og hvor mange aksjer som kan kjøpes.
3. Opsjoner – et alternativ til å kjøpe direkte
Man kan si at det også finnes et tredje alternativ: å kjøpe opsjoner. En opsjon er en slags rett til å kjøpe seg inn i firmaet til en bestemt pris i fremtiden. Det er en vanlig ansattfordel.
Hvis det går bra med bedriften, kan du betale den forhåndsbestemte prisen på det angitte tidspunktet og bli aksjonær. Du har imidlertid rett til å trekke deg ut hvis du ønsker det, uten å oppgi noen grunn. Det kan du for eksempel gjøre hvis selskapet går dårlig, eller hvis du bestemmer deg for å investere pengene dine i noe annet i stedet.
Hva er aksjene verdt?
Når du kjøper deg inn i et firma, skal prisen tilsvare markedsverdien, slik at differansen ikke beskattes som en tjeneste.
Men hva er egentlig markedsverdi? Hvordan vet du at du betaler riktig pris per aksje?
Det er ikke uvanlig at aksjer i private selskaper verdsettes til 4-6 ganger inntjeningen. Men det er viktig å understreke at denne såkalte multippelen varierer sterkt mellom ulike bransjer og avhengig av størrelsen på bedriften. I tillegg er det sjelden mulig å bare ta overskuddet rett av og regne ut, men man må gjøre ulike justeringer først for å få det riktig.
Hvis du skal investere et litt større beløp, kan det virkelig lønne seg å få utført en uavhengig verdivurdering av selskapet for å finne ut om prisen er rimelig. Med en profesjonell verdivurdering i ryggen har du også en forhandlingsposisjon hvis du ønsker å forhandle ned aksjekursen.
Hvis du kjenner den omtrentlige verdien av bedriften, trenger du ikke å bekymre deg for å betale for mye.

Har man noen forpliktelser som medeier?
Dine forpliktelser som aksjonær er svært begrenset i henhold til aksjeloven. Du kan delta på generalforsamlinger hvis du vil, men du må ikke. Aksjene dine er dine, og du trenger ikke å gjøre noe for å beholde dem.
Det eneste du trenger å se etter, er om det finnes en aksjonæravtale som du som aksjonær må skrive under på.
Ofte er slike aksjonæravtaler gunstige fordi de kan sette klare regler for hva som gjelder mellom aksjonærene. De gir med andre ord trygghet.
Men det er ikke uvanlig at slike avtaler begrenser dine rettigheter til for eksempel å drive konkurrerende virksomhet. Det er også et vanlig krav at aksjene dine skal være privat eiendom.

Er det risiko forbundet med å kjøpe seg inn i et firma?
Risikoen er også begrenset. De kan oppsummeres som følger:
1. Du kan tape investeringen din
Den største risikoen er som regel at du kan tape pengene du har investert. Hvis det går dårlig med selskapet, kan verdien av investeringen din falle kraftig eller i verste fall gå helt tapt hvis bedriften går konkurs.
2. Risiko for å legge alle eggene i én kurv
Det kan lønne seg å bli aksjonær i et aksjeselskap. Denne typen investeringer kan ofte gi høyere avkastning enn aksjemarkedet over tid.
Samtidig er det en risiko for at man investerer forholdsmessig mer penger i denne typen private investeringer enn man ellers ville ha gjort i en enkeltaksje på børsen. Dette fører til en dårlig diversifisering av aksjebeholdningen, noe som kan sammenlignes med å ”legge alle eggene i samme kurv”.
3. Større risiko hvis det også er arbeidsgiveren din
Å eie aksjer i selskapet der du jobber, kan være både motiverende og givende. Men det innebærer også en risiko. Hvis firmaet går dårlig, risikerer du å miste både lønnen og investeringen din.
I tillegg kan det være vanskelig å se objektivt på investeringen hvis du har bånd til arbeidsplassen, sjefen og kollegene.
4. Det kan være vanskelig å selge aksjene når du ønsker det
En annen risiko er likviditetsrisikoen: Hvis du bestemmer deg for å selge aksjene, kan det være vanskelig å finne en kjøper. Hvis selskapet ikke er børsnotert, er det sjelden mulig å selge raskt eller til den prisen du forventer. Hvis du er heldig, kan det hende at andre partnere vil kjøpe deg ut, men det er ingen garantier.
5. I ekstreme tilfeller kan du bli personlig ansvarlig
Det finnes også noen ganske ekstreme situasjoner der aksjonærer kan bli personlig ansvarlige. Dette gjelder hvis selskapet havner i en situasjon der det skal avvikles/gå konkurs og du som aksjonær samtidig 1) vet (men ikke reagerte på) at styret ikke fulgte loven og 2) du også handlet på vegne av bedriften.
Som du ser, trenger de fleste aksjonærer aldri å bekymre seg for dette, ettersom de verken har den innsikten i styrets arbeid eller selv har handlet på vegne av selskapet.

Er det lurt å låne penger for å bli partner?
Svaret på det spørsmålet er opp til deg, men vi kan dele noen tanker.
Generelt sett er det slik at hvis du skal låne penger til noe, bør det være til investering – ikke til forbruk. Hvis muligheten til å bli aksjonær dukker opp og du mangler kapital til å investere, kan det være aktuelt med en form for lån.
Du bør imidlertid være oppmerksom på at risikoen ved aksjekjøpet øker drastisk hvis du låner penger for å bli aksjonær. Hvis selskapet går konkurs og aksjene dine blir verdiløse, må du likevel betale lånet og rentene på det.
Hvilken rente du kan få, kan også være avgjørende. Hvis du kan låne mer eller mindre gratis av et familiemedlem, er dette selvsagt en lavere risiko enn om du tar opp et dyrt privatlån. Å forlenge boliglånet kan være et godt alternativ.
Hvorvidt det er en god idé å låne for å kjøpe seg inn i en bedrift, skal derfor være usagt. Vei risikoen opp mot mulighetene, og spør deg selv – har du råd til å tape investeringen?
Kjøper du som privatperson eller gjennom et selskap?
Både fysiske og juridiske personer kan være aksjonærer. Du kan med andre ord velge om du vil bli aksjonær som privatperson eller gjennom et selskap.
Fordelen med å kjøpe seg inn i et firma som privatperson er at det er det enkleste å gjøre hvis du ikke allerede har et aksjeselskap. En annen fordel er at du kan være berettiget til investorfradrag.
Å bli aksjonær gjennom et holdingselskap kan gi skattefordeler
Å bli aksjonær gjennom et aksjeselskap i stedet for privat kan ha store skattemessige fordeler den dagen du selger aksjene dine.
Hvis du selger aksjene som privatperson og ikke har spart opp utbytte, vil en eventuell gevinst bli beskattet som arbeidsinntekt hvis det er et fåmannsforetak. Dette kan bli dyrt. Skatten på gevinsten fra salget kan variere fra 20 % til 60 %, avhengig av ulike faktorer.
Hvis du i stedet har et holdingselskap (et aksjeselskap som blir deleier i virksomheten), kan du selge aksjene dine skattefritt under visse forutsetninger. Kapitalen blir da liggende i holdingselskapet, og du kan investere den i noe nytt. Alternativt kan du velge en skatteeffektiv sats for å dele ut pengene til deg selv fra holdingselskapet.
Gjør en verdivurdering før du blir aksjonær
Er du i ferd med å ta en beslutning om å bli aksjonær i et selskap? Finn ut om prisen som tilbys er rimelig før du kjøper deg inn. En uavhengig verdivurdering av selskapet vil hjelpe deg å ta en informert beslutning.