Egenkapitalen i et selskap tilsvarer eiendeler minus gjeld. Den kan betraktes som den kapitalen som er selskapets egen, eiernes nettoformue i virksomheten.
Egenkapital – forklaring
For å forstå egenkapitalen kan vi se på selskapets balanse. Den består av to deler: eiendeler på den ene siden og egenkapital og gjeld på den andre. Disse to sidene ”balanserer” hverandre – de går i balanse.
Det betyr at egenkapitalen alltid er lik selskapets eiendeler minus gjeld. Grunnen til at egenkapitalen er ”på samme side” som gjelden, er at den kan betraktes som selskapets gjeld til eierne. Hvis selskapet skulle bli likvidert, er det dette som i teorien blir igjen til eierne.
En måte å finansiere virksomheten på
Videre hjelper denne inndelingen oss til å forstå at egenkapital er én av to måter å finansiere driften på. Den andre måten er gjennom lån.
Så hva består egenkapitalen av? Det finnes tre mulige kilder:
- Opprinnelig aksjekapital: den kapitalen som eierne investerte da selskapet ble grunnlagt. Aksjekapitalen må være på minst 30 000 kr, men den kan selvsagt være større hvis du ønsker det.
- Kapitalinnskudd: Hvis selskapet foretar en ny emisjon eller hvis eierne skyter inn penger gjennom aksjonærinnskudd, øker egenkapitalen.
- Reinvestert overskudd: Overskudd som ikke deles ut til eierne, blir værende i selskapet og øker dermed egenkapitalposten.
Øke egenkapitalen i selskapet?
Generelt sett er det gunstig å ha en stor egenkapital i forhold til gjeld. Jo større andel av eiendelene som er finansiert med egenkapital, desto høyere er egenkapitalandelen i selskapet.
En god egenkapitalandel indikerer finansiell styrke og lavere risiko, noe som kan være gunstig hvis eller når selskapet ønsker å ta opp nye lån eller kreditter. I tillegg er et selskap med høy egenkapitalandel mindre følsomt for økonomiske tilbakeslag eller svingninger.
Hvis selskapet går med overskudd, kan eierne velge å styrke egenkapitalen ved å avstå fra å betale utbytte.
Uavhengig av om selskapet går med overskudd eller ikke, er det mulig å øke egenkapitalen ved å utstede nye aksjer eller gjennom et aksjonærinnskudd.
Typer av egenkapital
- Bunden egenkapital: Kan bare brukes i selskapet og kan ikke deles ut til aksjonærene. Den omfatter startkapitalen og eventuelle oppskrivningsfond og reservefond.
- Fri egenkapital: Årets resultat og tilbakeholdt overskudd. Kan deles ut eller reinvesteres.
- Justert egenkapital: Den beskattede egenkapitalen i selskapet, som brukes til verdsettelse av selskapet, nærmere bestemt verdivurdering av netto eiendeler.