Balanse

Et selskaps balanse viser selskapets økonomiske situasjon på et bestemt tidspunkt. Vanligvis er det ved utgangen av regnskapsåret, på balansedagen. Den viser selskapets gjeld, eiendeler og egenkapital på dette tidspunktet.

Sammen med selskapets resultatregnskap er balansen en viktig del av årsregnskapet.

Elementer i balansen

En balanse består alltid av følgende tre deler:

  • Eiendeler
  • Gjeld
  • Egenkapital

Disse delene ”balanserer” slik at sum eiendeler er lik gjeld pluss egenkapital.

Den er inndelt på denne måten fordi dette øyeblikksbildet av selskapets økonomi viser hvordan eiendelene er finansiert.

Det finnes bare to måter. Enten er det gjennom egenkapital eller gjennom lån (gjeld).

La oss se nærmere på disse:

Egenkapital

Egenkapitalen kommer enten fra penger som eierne har investert eller fra overskudd som er reinvestert. Den kan betraktes som selskapets gjeld til aksjonærene. Dersom alle eiendeler selges og gjelden nedbetales, er egenkapitalen det som blir igjen til eierne.

Hvis du verdsetter et selskap ved hjelp av substansverdimetoden, er beregningen basert på en normalisert versjon av egenkapitalen.

Forpliktelser

Selskaper har ofte en større eller mindre mengde gjeld, som de må betale til utestående parter. Gjeld kan være langsiktig eller kortsiktig. Langsiktig gjeld forfaller i fremtiden, om ett år eller mer. Kortsiktig gjeld skal betales innen 12 måneder.

Eiendeler

Eiendeler er det selskapet eier. Disse deles vanligvis inn i anleggsmidler og omløpsmidler.

Anleggsmidler er ment å skulle brukes i mer enn ett år og avskrives derfor vanligvis. Eksempler på dette er utstyr, maskiner, bygninger og kjøretøy.

Omløpsmidler er mer som ”forbruksvarer” og brukes i løpet av ett år. Eksempler på dette er kontanter, varelager og kundefordringer.

Balanse vs. balanseoppstilling

Noen ganger vil du også høre begrepet balanse. Det er i hovedsak det samme som en balanse, men det er noen forskjeller

  • Du kan når som helst lage en balanse i regnskapsprogrammet ditt. Når man snakker om balansen, er det som regel rapporten du produserer i forbindelse med årsregnskapet som menes.
  • Det kan være flere detaljer i balanserapporten. For eksempel informasjon om ulike regnskapskontoer. Dette kan være nyttig for interne analyser.
  • Ofte består balanserapporten av flere nivåer, mens kontoene er slått sammen i balansen.
  • En interessant forskjell er at gjeld og egenkapital vises med minustegn i balanseregnskapet, mens de ikke gjør det i balansen.
  • En balanse inkluderer ikke det estimerte resultatet.
  • Det kan også være en viss forskjell mellom balansen og oppstillingen av regnskapet på grunn av avsluttende justeringer og periodiseringer.