DCF verdivurdering – model & formula

DCF verdivurdering / kontantstrømsverdsettelse er en verdsettelsesmetode som går ut på å beregne verdien av en bedrift basert på dens fremtidige kontantstrømmer. Ofte diskonteres disse ved hjelp av noe som kalles DCF – diskontert kontantstrøm.

I denne artikkelen ser vi på hvordan denne måten å verdsette på fungerer, fordeler og ulemper, og noen av de vanligste spørsmålene.

Hva er en DCF valuation?

DCF verdsettelse er en type av verdivurdering av selskap som innebærer at man verdsetter de fremtidige kontantstrømmene til en virksomhet.

Siden penger i dag er mer verdt enn penger i morgen, justeres den fremtidsrettede verdsettelsen vanligvis med en såkalt diskonteringsrente. Hvis man gjør dette, kalles metoden DCF (diskontert kontantstrøm).

Vil du stille et spørsmål?

Hvis du har spørsmål om våre tjenester, verdsetting av bedrifter generelt eller noe annet, er du velkommen til å kontakte oss. Vi svarer innen 24 timer på hverdager. Vi jobber dessverre ikke med start-ups eller enkeltmannsforetak.




    Når er modelen egnet?

    Kontantstrømsverdsettelse kan være en egnet verdsettelsesmetode hvis du skal verdsette selskaper som ikke har noen betydelig historikk, og hvor det finnes en klar prognose for hvordan de vil utvikle seg.

    1. Nystartede selskaper

    Det er derfor ikke uvanlig at nystartede bedrifter og svært unge, men voksende firmaer velger denne måten å verdsette på.

    2. For investeringer i aksjer

    Den kanskje beste måten å bruke metoden på er å verdsette aksjer på det åpne markedet. Superinvestoren Warren Buffett bruker den til å vurdere om en aksje er undervurdert av markedet eller ikke.

    Fordeler

    • Verdivurdering uten mye historikk
    • Passer for nystartede bedrifter og håpefulle

    Ulemper

    • Mange forutsetninger – høy risiko for feil
    • Spekulativ verdsettelsesmetode
    • Komplisert beregning

    En spekulativ verdsettelsesmetode

    Problemet med DCF modellen er at den i sin natur er spekulativ.

    Én ting er å verdsette historiske kontantstrømmer. Alle dataene finnes allerede der. Hvis du kan vekte dem riktig, kan du også analysere og foreta en nøyaktig verdsetting.

    Men å se inn i fremtiden og vurdere et selskaps verdi basert på fremtidige kontantstrømmer blir umiddelbart svært komplisert.

    Her er noen grunner til at det er vanskelig å få en nøyaktig verdivurdering ved hjelp av en diskontert kontantstrøm (DCF):

    1. Usikker omsetning

    Hvordan kan du vite med sikkerhet at omsetningen de neste fem årene vil være så mye høyere enn dagens omsetning? Det er lett å være overoptimistisk.

    2. Uklart kostnadsbilde

    Det samme gjelder kostnader. Kan du virkelig forutsi hva bedriftens kostnader vil være om tre til fem år? Hvis du undervurderer kostnadene, vil du overvurdere verdien av selskapet.

    3. Usikkerhet knyttet til investeringer

    De investeringsbehovene som oppstår, og de investeringsbeslutningene som blir tatt, vil påvirke kontantstrømmen og dermed verdsettelsen.

    4. Umulig å forutsi risiko

    Kontantstrømverdimodellen er basert på at risiko blir tatt hensyn til gjennom risikofri rente og aksjonærenes avkastningskrav. Hvis inflasjonen og rentenivået endrer seg, blir hele modellen satt ut av spill.

    5. Vanskelig å velge diskonteringsrente

    Endelig er det notorisk vanskelig å vite hva som er en passende diskonteringsrente. Den settes i forhold til risiko, så spørsmålet er – kan du måle risikoen i selskapet nøyaktig?

    I tillegg til disse fire faktorene er det andre usikkerhetsmomenter som kan spille en rolle, for eksempel skatt, endringer i behovet for arbeidskapital og avskrivninger.

    Det er mange forutsetninger, og selv den minste feilvurdering kan ha stor innvirkning på den estimerte verdien.

    Hvordan gjøre en verdivurdering med DCF metoden – trinn for trinn

    En kontantstrømsvurdering innebærer at man først gjør en rekke antakelser om hva den fremtidige kontantstrømmen vil være. Deretter må denne diskonteres med den diskonteringsrenten du har fastsatt. Til slutt summeres alle de neddiskonterte kontantstrømmene til noe som kalles evigvarende verdi.

    Slik kan du gjøre en DCF, trinn for trinn (NB – forenklet modell & formula):

    1. Finn ut historiske verdier
    2. Prognoser for omsetningen
    3. Fastsette passende EBITDA
    4. Beregne avskrivninger
    5. Beregne skatt
    6. Beregne investeringsbehov
    7. Beregne endring i behov for arbeidskapital
    8. Beregne fri kontantstrøm
    9. Beregne WACC
    10. Beregne nåverdien av den frie kontantstrømmen
    11. Beregne den evigvarende verdien
    12. Beregne Enterprise Value: verdien av selskapet

    La oss se nærmere på disse trinnene i denne malen (eksempel):

    1. Finn ut om historiske verdier

    Selv om en kontantstrømsvurdering er fremtidsrettet, vil du ha nytte av å studere historiske verdier for å avgjøre om fremtidsestimatet ditt er rimelig. Hvis du mangler historiske data, blir verdsettelsen automatisk helt spekulativ.

    Du trenger følgende informasjon (fra regnskapet og/eller for å beregne):

    • Omsetning
    • Kostnader
    • EBITDA (= omsetning – kostnader)
    • Avskrivninger og amortiseringer
    • EBIT (= EBITDA – avskrivninger og amortiseringer)
    • Skatter og avgifter
    • Arbeidskapital

    2. Prognoser for omsetning

    Nå er det på tide å gjøre et overslag over hvordan virksomheten vil utvikle seg de kommende årene, år for år. Det kan være hensiktsmessig å se opptil fem år frem i tid.

    Begynn med å finne ut hva som er en rimelig vekst i omsetningen. Hvis du vil gjøre en konservativ vurdering, kan du bruke historiske vekstdata. Hvis det er grunn til å tro på sterkere vekst, kan du ta hensyn til selskapets finansielle mål, men dette innebærer også en høyere grad av spekulasjon.

    Husk at eventuelle oppkjøp ikke er inkludert her og verdsettes separat.

    3 Bestem passende EBITDA

    Se på hva selskapets EBITDA-margin har vært historisk. Du beregner EBITDA ved å ta omsetningen minus de totale kostnadene i et gitt år.

    Hvis det er rimelig å anta at kostnadene vil utvikle seg proporsjonalt med omsetningen, kan du bruke den historiske marginen.

    4. Beregne avskrivninger

    I fremtidsprognosen uttrykkes avskrivningene som en prosentandel av omsetningen. For enkelhets skyld kan det være hensiktsmessig å bruke historiske data. Hvis avskrivningssatsen for eksempel var 2 % av omsetningen, kan du bruke denne verdien i prognosen.

    Hvorfor er avskrivningene viktige? Jo, fordi de danner grunnlaget for hvor mye skatt som skal trekkes fra, noe vi skal komme tilbake til nå. Utover det er de ikke inkludert i summeringen til den frie kontantstrømmen.

    5. Beregn skatt

    I dette trinnet beregner du hvor mye av kontantstrømmen som skal brukes på skatt. I Sverige er selskapsskatten for tiden 20,6 %, og den trekkes fra EBIT. Beregn EBIT år for år ved å ta EBITDA minus avskrivninger. Multipliser deretter resultatet med 0,206, så får du skatten.

    6. Beregn investeringsbehovet

    Mange bedrifter foretar en eller annen form for investering, og dette påvirker kontantstrømmen. Historiske data finner du i selskapets kontantstrømoppstilling, hvor det omtales som investeringer i varige driftsmidler, immaterielle eiendeler og finansielle eiendeler.

    Du kan også beregne det manuelt ved å ta ett års anleggsmidler minus foregående års.

    Deretter antar du at fremtidige investeringsbehov (CAPEX) vil ligge på et lignende nivå, med mindre du vet at det vil komme store investeringer i fremtiden.

    7. Beregne endring i behov for arbeidskapital

    For å forutse hvor stor andel av omsetningen som skal brukes til å dekke behovet for arbeidskapital, kan du ta utgangspunkt i historiske data.

    Først legger du sammen alle kortsiktige forpliktelser. For eksempel leverandørgjeld, forskudd fra kunder, skatteforpliktelser og påløpte kostnader.

    Deretter beregner du kortsiktige fordringer, for eksempel varelager, kundefordringer og opptjente inntekter.

    Dette gjør du år for år bakover i tid.

    Deretter summerer du gjelden (negativt tall) med fordringene (positivt tall), år for år.

    8. Beregne fri kontantstrøm

    Så var det på tide å beregne den frie kontantstrømmen. Nå bruker vi dataene vi beregnet i forrige trinn, og beregner fri kontantstrøm år for år inn i fremtiden.

    Formelen er EBITDA – (skatt + investeringer + endring i arbeidskapitalbehov). Merk at avskrivninger ikke er inkludert her.

    9. Beregne WACC

    For å kunne diskontere kontantstrømmen må vi først finne en verdi for WACC – Weighted Average Cost of Capital. Dette er et mål på hva långivere og aksjonærer krever av avkastning for å tilføre selskapet kapital. Jo høyere risiko i et selskap, desto høyere WACC.

    WACC = avkastningskrav til egenkapitalen * (1-gjeldsgrad) + lånerente * gjeldsgrad

    Avkastningskravet er i sin tur lik:

    Risikofri rente (10-årig statsobligasjon) + systematisk risikopremie + small cap-premie + beta

    WACC ligger ofte i intervallet 5 til 15 prosent. Jo høyere inflasjon, desto høyere er markedsrenten. Det betyr at avkastningskravet også blir høyere.

    10. Nåverdi av fri kontantstrøm

    Nå er det på tide å nåverdiberegne den frie kontantstrømmen ved å diskontere den med avkastningskravet, eller WACC.

    Gjør det på denne måten:

    Diskontert fri kontantstrøm = Fri kontantstrøm / (1 + WACC) ^ diskonteringsfaktor

    Diskonteringsfaktoren kan settes til 1 i det første året, 2 i det andre året og så videre.

    11. Beregn den evigvarende verdien

    Før du kan ferdigstille kontantstrømverdivurderingen av selskapet, må du også utarbeide en såkalt evigvarende verdi. Denne kan ha stor innvirkning på verdien av selskapet.

    Evigvarende verdi er basert på en antakelse om vekst ”inn i evigheten”. Den er basert på en antakelse om hvordan markedet som helhet vil utvikle seg. Tallet kan tilsvare 2-3 prosent.

    I utgangspunktet legger man til et ”år” i beregningen som kan tilsvare evigheten. Ta utgangspunkt i den siste forventede omsetningen, og beregn deretter den frie kontantstrømmen for ”evigheten” på samme måte som før. Deretter tar du denne verdien og dividerer med WACC minus den estimerte årlige markedsveksten.

    Til slutt diskonterer du denne verdien på samme måte som kontantstrømmen for hvert år.

    12. Beregne virksomhetsverdien

    I det siste trinnet beregner vi hva firmaet er verdt i henhold til kontantstrømmetoden.

    Det gjør vi ved å summere den evigvarende verdien med summen av alle forventede diskonterte kontantstrømmer.

    Får du hjelp til å bli værbestandig?

    Synes du det virker komplisert? Få hjelp av en profesjonell i stedet! Business valuation.com hjelper deg med å finne en rådgiver som kan utføre verdivurderingen på riktig måte.

    Ofte stilte spørsmål og svar

    DCF står for Discounted Cash Flow (diskontert kontantstrøm). Det er en måte å verdsette selskaper eller verdipapirer på, basert på kontantstrøm og med hensyn til tidsverdien av penger.

    Kontantstrøm er betalingsstrømmen – pengestrømmen inn og ut av en virksomhet – inn- og utbetalinger av ulike slag i løpet av en gitt periode, vanligvis et regnskapsår.

    Fri kontantstrøm er overskuddet av en aktivitet (operasjonell kontantstrøm) minus investeringskostnader.

    Det er viktig fordi det viser hvor mye penger som blir igjen i selskapet.

    Det er en verdsettelsesmodell innen finans og verdivurdering av selskap. Den innebærer å neddiskontere fremtidige kontantstrømmer til en verdi i dag.

    Dette kalles fri kontantstrøm, eller FCF som det forkortes.

    Ikke nødvendigvis. Det kan være et tegn på at selskapet gjør store investeringer som kan lønne seg i fremtiden.