P/B-forholdet

P/B-forholdet viser aksjekursen i forhold til egenkapitalen. P/B står for Price / Book value.

Mer om P/B-forholdet

P/B-forholdet er et nøkkeltall som viser hvordan markedet verdsetter en aksjes egenkapital, som også kalles bokført verdi.

Egenkapitalen finnes i et selskaps balanse. Den er lik eiendelene minus gjelden. Med andre ord netto eiendeler, eller substansverdi.

Hvis P/B er 1, betyr det at markedet verdsetter selskapets netto eiendeler til samme verdi som den bokførte verdien. Hvis du kjøper en aksje til denne verdsettelsen og selskapet senere går konkurs og likvideres, vil du i teorien få tilbake omtrent det du har investert, forutsatt at likvidasjonen er effektiv.

Hvis P/B-forholdet er mindre enn null, betyr det at markedet verdsetter aksjen lavere enn eiendelene.

P/B ligger ofte mellom 1,4 og 2,4 i gjennomsnitt, men varierer mye avhengig av lønnsomhet og hvor kapitalintensivt selskapet er. Generelt sett er en lav verdi bra.

Hvordan bruke P/B-forholdet?

Du kan se på P/B-forholdet når du analyserer børsnoterte aksjer, spesielt selskaper som er kapitalintensive.

For en bank eller et eiendomsselskap, for eksempel, er det ofte lite relevant å verdsette inntjeningen fordi disse selskapene har betydelige eiendeler. Inntjeningen kan svinge, men eiendelene endrer seg ikke mye fra år til år. P/B-forholdet er et mer stabilt mål på verdsettelsen i denne typen selskaper.

På samme måte er det lite relevant å bruke P/B-forholdet i selskaper der eiendelene ikke spiller noen stor rolle. Tenk for eksempel på et IT-selskap. Det leier kanskje lokaler og har kanskje ikke engang egne servere, men jobber i skyen. Eiendelene er nesten null. Da er det meningsløst å verdsette virksomheten basert på P/B-forholdet.

På den annen side finnes det sannsynligvis store immaterielle eiendeler som ikke gjenspeiles i dette nøkkeltallet. Det kan også være stor vekst i omsetning og resultat. I slike tilfeller kan forholdstall som P/E (for å verdsette fortjeneste), P/S (for å verdsette omsetning) eller PEG (for å verdsette fortjenestevekst) være mer hensiktsmessige.P/B-forholdet for børsnoterte aksjer ligner til en viss grad på hvordan en formuesverdsettelse fungerer i unoterte selskaper. En viktig forskjell er imidlertid at P/B kun bruker data fra balansen. En korrekt gjennomført verdivurdering med substansmetoden bruker derimot normaliserte balansedata der bokført verdi justeres til markedsverdi.