Fri kontantstrøm

Fri kontantstrøm er definert som selskapets operasjonelle kontantstrøm minus kapitalkostnader (investeringskostnader). En sterk fri kontantstrøm er et tegn på at selskapet har potensial til å gå med overskudd, hvis det ikke allerede gjør det.

Hvordan fri kontantstrøm fungerer

En kontantstrøm i en virksomhet er dens strøm av betalinger. Penger som strømmer inn og ut av selskapet. Penger strømmer inn, for eksempel gjennom betalinger fra kunder og salg. Utbetalinger kan for eksempel være betaling av leverandørfakturaer, lønninger, amortiseringer og renter. Styrken på kontantstrømmen avgjør nivået på likviditeten.

Denne kontantstrømmen kan deles inn i to deler:

  1. Operasjonell kontantstrøm – den som er knyttet til den daglige driften av virksomheten, som for eksempel betaling av leverandørfakturaer og kundefakturaer.
  2. Kapitalkostnader – kontantstrøm knyttet til investeringsaktiviteter. For eksempel renter, amortisering og gebyrer på lån som selskapet har.

Du beregner fri kontantstrøm ved å ta den operasjonelle kontantstrømmen minus kapitalkostnaden.

Fri kontantstrøm er med andre ord de pengene som er igjen i kassen etter at man har betalt for ting som er knyttet til selve virksomheten.

Ved å gjennomføre en kontantstrømanalyse er det mulig å få et inntrykk av hvordan kontantstrømmen ser ut.

Hvorfor det er bra å ha en sterk fri kontantstrøm

  • Demonstrerer selskapets finansielle styrke
  • Gir rom for vekst
  • Øker sjansen for at aksjonærene kan motta utbytte
  • Bedre muligheter til å tilbakebetale lån
  • Fri kontantstrøm kan brukes til å kjøpe tilbake aksjer

I verdsettelse av selskaper

Ved verdisetting av selskaper brukes fri kontantstrøm når man foretar en kontantstrømsvurdering. Den er basert på diskontering av fremtidige forventede kontantstrømmer ved hjelp av en diskonteringsrente (også kjent som kapitalkostnaden) for å beregne en nåverdi av virksomheten.Vi i Min Verdivurdering mener at metoden er for spekulativ, ettersom den minste feilvurdering har stor innvirkning på beregningen. Derfor foretrekker vi å bruke avkastningsverdivurdering og substansverdivurdering i første omgang.