Unoterte selskaper har som regel ingen aktuell markedsverdi fordi det, i motsetning til børsnoterte aksjer, ikke finnes noen aksjekurs å ta utgangspunkt i. Å verdsette unoterte selskaper er noe du gjør av og til, når behovet oppstår.
Det finnes flere måter å gjøre det på, for eksempel ved å bruke inntjening, eiendeler, kontantstrøm eller verdien av andre lignende selskaper.
I denne artikkelen forklarer vi hvordan det fungerer.
Verdsettelse av unoterte og børsnoterte selskaper
Børsnoterte aksjer har alltid en gjeldende aksjekurs, som oppdateres hver gang aksjene bytter hender på børsen. Multipliser kursen med antall aksjer du har, og du finner ut verdien av beholdningen din. Du kan også finne ut markedsverdien av hele selskapet ved å multiplisere kursen med antall utestående aksjer.
Hvis du derimot trenger å vite hva en eierandel i et unotert selskap er verdt, finnes det ingen aksjekurs å ta utgangspunkt i. Da må du regne det ut selv eller få hjelp av en verdivurderer.
Dette kan for eksempel være tilfelle ved en ny emisjon, hvis selskapet tar inn nye aksjonærer eller en eksisterende aksjonær ønsker å selge sin eierandel, eller ved et større eierskifte.
Børsnoterte aksjer prises i henhold til tilbud og etterspørsel. Prisen som avtales mellom en selger og en kjøper på børsen gjennom budgivning, blir automatisk selskapets gjeldende pris.
For unoterte aksjer er det ofte omvendt. Først må det foretas en verdivurdering, deretter blir kjøpere og selgere enige om prisen. Det finnes ikke noe åpent marked og dermed heller ingen budgivning.
Hvordan verdsettes et unotert selskap?
En verdivurdering av et selskap er alltid en «best judgement», et verdiestimat. Det finnes flere måter å gjøre det på:
Verdsettelse av historisk inntjening
Den mest robuste måten å verdsette et unotert selskap på er å se på det historiske overskuddet. Multipliser det med en velvalgt fortjenestemultippel for å beregne verdien. Dette kalles en inntjeningsbasert verdivurdering.
Ofte tar man et gjennomsnitt eller en vektet verdi for de siste 2-3 årene med overskudd. Multippelen vurderes fra tilfelle til tilfelle, men den ligger nesten alltid mellom 1 og 10 ganger overskuddet, ofte 3-5 ganger.
Les mer om inntjeningsbasert verdivurdering
Verdsettelse av unoterte selskaper basert på eiendelene deres
Den såkalte substansverdimetoden innebærer at man beregner selskapets netto eiendeler, det vil si eiendeler minus gjeld.
Du må imidlertid ta hensyn til at markedsverdien på anleggsmidler kan avvike fra den bokførte verdien. Det kan også finnes verdier i ubeskattede reserver.
Les mer om verdsettelse av netto eiendeler
Sammenlign verdien av lignende selskaper
Hvis det finnes data om hva lignende unoterte aksjer har blitt solgt for i det siste, kan denne informasjonen brukes til å vurdere verdien av det aktuelle selskapet. Dette kalles noen ganger markedskapitalisering.
Med denne metoden kan du for eksempel gjøre en multippelverdsettelse der du sammenligner multipler som P/E eller P/S for andre selskaper og deretter beregner verdien av det aktuelle selskapet. Dessverre er det en grovkornet metode, og det finnes sjelden nok lignende tilfeller å sammenligne med.
Verdsettelse av kontantstrømmen
Det er mulig å lage en prognose for hvordan fremtidige kontantstrømmer vil se ut og deretter beregne en såkalt nåverdi, som tilsvarer verdien av selskapet.
Denne metoden kalles kontantstrømsverdivurdering eller DCF-verdivurdering, og den fungerer uavhengig av om det er overskudd i selskapet eller ikke. Den er imidlertid ekstremt spekulativ. Vi bruker den derfor bare i unntakstilfeller.
Verdsettelse av et unotert selskap hos oss
Vi i Min Verdivurdering AS bruker ofte en kombinasjon av metoder når vi verdsetter unoterte selskaper.
Når vi gjør det, tar vi alltid utgangspunkt i det konkrete caset og bruker aldri automatiserte prosesser.
Vi skreddersyr verdsettelsen ut fra formålet og typen selskap, slik at estimatet blir så nøyaktig som mulig.