Justert egenkapital

Definisjonen av justert egenkapital er selskapets beskattede egenkapital. Det vil si egenkapitalen pluss eventuelle ubeskattede reserver etter skatt.

Forklaring av justert egenkapital

Forklaringen ovenfor kan høres litt abstrakt ut, så la oss demonstrere med et eksempel.

I selskapets balanse finner du selskapets eiendeler på den ene siden og gjeld og egenkapital på den andre.

Noen ganger finnes det også såkalte ubeskattede reserver, for eksempel i form av skattemessige avsetninger. I så fall finner du dette beløpet på gjeldssiden, og de påvirker ikke egenkapitalposten. Hadde man derimot valgt å føre disse ubeskattede reservene direkte, ville egenkapitalen vært høyere. Nå venter man med å gjøre dette til et stykke frem i tid.

Den dagen det er på tide å tilbakeføre de ubeskattede reservene, vil egenkapitalen øke med tilsvarende beløp minus den skatten som gjelder på dette tidspunktet.

Hvis vi nå tenker oss at vi gjør denne øvelsen direkte, får vi det som kalles justert egenkapital.

La oss oppsummere med en formel:

Justert egenkapital = Egenkapital + Ubeskattede reserver x (1 – gjeldende skattesats)

Hvorfor brukes justert egenkapital?

Bakgrunnen for å beregne justert egenkapital er å gi et bedre bilde av den verdien som aksjonærene faktisk har i selskapet. Det eierne har er i utgangspunktet egenkapital, og siden mange selskaper ofte har store ubeskattede reserver, må egenkapitalen justeres for å gi et riktig bilde av verdien av selskapet.

Denne metoden brukes ved en såkalt substansmetoden. Det kan være lurt å engasjere en ekspert på verdivurdering av bedrifter for å beregne verdien av selskapet.