Diskonteringsrenten

Diskonteringsrenten (eller kapitalkostnaden som den også kalles) er en rentesats som brukes til å gjenspeile avkastningskravet på en investering. Denne renten brukes i verdsettelse av selskaper, men også mer generelt i forbindelse med investeringskalkyler.

Slik fungerer diskonteringsrenten

Diskonteringsrenten viser avkastningskravet som en investor har på en investering over en lengre investeringshorisont.

Denne renten kalles også diskonteringsrenten fordi den ”neddiskonteres” avhengig av en rekke faktorer:

  • Risiko: Å ha penger investert over tid innebærer risiko. Penger i dag er mer verdt enn penger i morgen. Derfor må ”fremtidig” forventet avkastning diskonteres.
  • Kapitalkostnad: Kapital koster penger. Her tar vi hensyn til lånerenten og avkastningskravet til egenkapitalen.
  • Alternative investeringer: Hvilken avkastning kan alternative investeringer gi? Dette kan påvirke avkastningskravet.

Ulike modeller for beregning av kapitalkostnaden

Det finnes en rekke anerkjente modeller for beregning av kapitalkostnaden. For industrielle investeringer brukes ofte WACC – Weighted Average Cost of Capital. Den er basert på den gjennomsnittlige renten på innskudd.

Kapitalverdimodellen er også vanlig. Den brukes ved finansielle investeringer og ved beregning av egenkapitalkostnaden.

Hvordan diskonteringsrenten brukes i verdivurdering

Ved verdsettelse av virksomheter finnes det en metode som kalles kontantstrøm-/DCF-verdsettelse. Den går ut på å diskontere et estimat av fremtidige kontantstrømmer ved hjelp av en diskonteringsrente for å beregne en nåverdi.

Metoden er imidlertid risikabel fordi den bygger på en rekke forutsetninger. Det er for eksempel svært vanskelig å estimere en fremtidig kontantstrøm, med mindre det dreier seg om et veldig stort og stabilt selskap med forutsigbare strømmer og et solid analytisk grunnlag.

I tillegg er det vanskelig å vurdere hvilken diskonteringsrente som skal brukes. Det finnes ingen ”guide” eller regler, men det er opp til verdsetteren å vurdere. Når beregningen så skal gjøres, kan en relativt liten forskjell mellom to estimater utgjøre en drastisk forskjell i den endelige selskapsverdien.

Derfor bruker vi i Min Verdivurdering kun kontantstrømsverdivurdering i unntakstilfeller, hvis situasjonen krever det.