Nøkkeltall

En nøkkeltallindikator er et tall som brukes til å analysere et selskaps prestasjoner og økonomiske helse. De kan også brukes i en sammenligning av børsnoterte aksjer.

Hva er nøkkeltall, og hvordan brukes de?

Nøkkeltall brukes i næringslivet for å analysere, verdsette og evaluere et selskap eller en organisasjon. De er komparative mål som gjør det lettere å analysere.

Det er for eksempel abstrakt og vanskelig å sammenligne et selskaps overskudd målt i kroner og øre. Men hvis du måler det som en fortjenestemargin (et nøkkeltall), blir det lettere å sammenligne fortjenesten over tid eller med andre selskaper.

Forholdstall setter ett måltall i forhold til noe annet. Da får du et tall som er lett å sammenligne med andre selskaper eller innad i samme selskap over tid.

Det finnes også ikke-finansielle effektivitetsindikatorer. Det kan for eksempel være kundetilfredshet, arbeidstimer per produkt eller maskinutnyttelsesgrad.

Når nøkkeltall brukes til å overvåke hvordan det går med en virksomhet, kalles de også KPI-er – Key Performance Indicators. Disse kan omfatte både finansielle nøkkeltall, lønnsomhetsmål og driftsmål.

Eksempler på nøkkeltall

  • Driftsresultat: Driftsinntekter minus driftskostnader. Kan uttrykkes som EBIT, EBITA eller EBITDA.
  • Egenkapitalandel: Viser hvor stor andel av et selskaps eiendeler som er finansiert med egenkapital.
  • Avkastning på investeringen: Avkastning på kapitalen. Dette nøkkeltallet er et mål på lønnsomhet.
  • Driftsmargin: Den prosentvise andelen av omsetningen som er igjen til renter, skatt og eventuelt overskudd.
  • Resultatmargin: Overskudd i forhold til omsetning.
  • Bruttomargin: Også kalt bruttofortjenestemargin. Den delen av omsetningen som gjenstår etter at direkte varekostnader er trukket fra. Eksempler på direkte kostnader er produksjonskostnader og innkjøp.
  • Gjeldsgrad: Selskapets gjeldsgrad i forhold til egenkapital.
  • Likviditetsgrad: Selskapets likvide midler i forhold til kortsiktig gjeld. Viser selskapets evne til å betale gjeld på kort sikt.

Forholdstall i verdivurdering av bedrifter og aksjer

Forholdstall brukes også i verdivurderinger av selskaper – både for unoterte aksjer og for å sammenligne verdivurderinger av børsnoterte aksjer. Ved verdsettelse av børsnoterte aksjer regnes det per aksje.

  • P/E-forhold: Aksjekurs eller pris på selskapet i forhold til inntjening. Denne multippelen brukes ofte i verdsettelse av selskaper.
  • P/B-ratio: Kursen i forhold til selskapets egenkapital.
  • P/S-ratio: Aksjekursen i forhold til omsetningen. Kan brukes selv om det ikke er noe overskudd i selskapet.

Husk at hvis du bruker forholdstall til aksjeanalyse, er det sjelden mulig å sammenligne to selskaper fra ulike bransjer, fordi hver bransje har sin egen dynamikk. Hva som er ”normalt”, varierer fra bransje til bransje.