Kontantstrømoppstilling

En kontantstrømoppstilling er en analyse av et selskaps likviditet over en gitt periode. Analysen ser bort fra regnskapsposteringer og ser i stedet på hva som faktisk er betalt inn og ut av selskapet.

Kontantstrømoppstilling – en analyse av pengestrømmer

Kontantstrømmen i en virksomhet er alle pengene som strømmer inn og ut av kassen i løpet av en gitt periode. Den viser hvor mye penger som er igjen etter at alle transaksjoner er gjennomført.

Kontantstrømmen viser faktiske inn- og utbetalinger, noe som er en viktig forskjell fra det som vises i et resultatregnskap, som kun viser regnskapsmessige inntekter og utgifter.

Ved hjelp av en kontantstrømoppstilling kan du analysere hvordan disse reelle kontantstrømmene ser ut i detalj.

Hvorfor gjøre en kontantstrømanalyse?

Du kan bestille en kontantstrømoppstilling enten fordi du må gjøre det, eller for å få verdifull informasjon om virksomhetens kontantstrømmer.

Fordeler med å utarbeide en kontantstrømoppstilling

En kontantstrømoppstilling kan også utarbeides til internt bruk, selv om det ikke er regnskapsmessig påkrevd. Eksterne investorer kan også velge å utarbeide en slik analyse.

En slik analyse hjelper beslutningstakere med å få et bedre bilde av selskapets likviditetssituasjon. Det kan for eksempel være slik at virksomheten går veldig bra, men at det hele tiden mangler penger på konto. Hva er årsaken til dette? En kontantstrømanalyse kan gi svaret.

Analysen gir en god oversikt over inn- og utbetalinger, noe som gir bedriften bedre kontroll over likviditeten. Den kan hjelpe ledelsen med å planlegge og ta viktige beslutninger om finansiering, investeringer og kapitalallokering.

Deler av kontantstrømoppstillingen

En kontantstrømoppstilling er vanligvis delt inn i tre deler:

  • Driftsaktiviteter: Kontantstrøm fra driftsaktiviteter, også kjent som operasjonell kontantstrøm, refererer til inn- og utbetalinger knyttet til kjernevirksomheten. Dette omfatter for eksempel salg av produkter og tjenester, kundefordringer, leverandørgjeld og kortsiktig gjeld.
  • Investeringsaktiviteter: Kontantstrøm fra investeringsaktiviteter refererer til inn- og utbetalinger i forbindelse med selskapets investeringer i anleggsmidler og langsiktige investeringer.
  • Finansieringsaktiviteter: Kontantstrømmer fra finansieringsaktiviteter er kontantstrømmer som påvirker gjeld og egenkapital. Disse kontantstrømmene påvirkes av for eksempel tilbakekjøp av aksjer, nyemisjoner, lån og utbytte.

I de fleste tilfeller er det enkelt å avgjøre hvilken av disse tre kategoriene en bestemt betaling tilhører, men noen ganger oppstår det avgrensningsproblemer.

Et eksempel på dette er renten på et selskapslån. Den kan anses å påvirke kontantstrømmen fra operasjonelle aktiviteter, men den kan også være knyttet til finansieringsaktiviteter, avhengig av for eksempel hvilken tidshorisont man ser på. Da må man ta en beslutning, og da er det godt å være konsistent.

To metoder for kontantstrømanalyse

Du kan velge én av to metoder for å gjennomføre en kontantstrømanalyse:

  • Indirekte metode: Her tar du utgangspunkt i resultatet og justerer det for ikke-kontante poster. For eksempel avskrivninger, amortiseringer, nedskrivninger og skatt. Kontantstrømoppstillingen viser kontantstrømmen fra operasjonelle aktiviteter, før eventuelle endringer i arbeidskapital. Denne metoden er den vanligste.

Direkte metode: bruker alle inn- og utbetalinger til å beregne kontantstrømmen fra operasjonelle aktiviteter før renter og skatt.